9.4.2021usein kysytyt, saunahattu

Usein kysytyt

Ku­tis­tuu­ko?  Miten pestä? Pitääkö sau­na­hat­tu kastella?

Ky­sy­myk­siä ja vas­tauk­sia päi­vi­te­tään tarpeen mukaan

🌿 = viimeisimmät kysymykset ja vastaukset - päivitetty 2021-04-15


Kutistuuko tämä? (huovutettu saunahattu) Normaalissa käytössä saunahattu pysyy mitoissaan.


🌿 Nokisen saunahatun pesu?  Niksi-Pirkasta löytyi oiva ja kuulemma toimiva ohje, eli ”jeesusteippi” lue tarkemmin Hoito-ohjeet sivulta.


🌿 Miten tämän voi pestä? (huovutettu saunahattu) Saumaton lampaan- tai alpakanvillasta huovutetulle saunahatulle riittää tuuletus. Sillä villa on likaa ja hajua hylkivää materiaalia.  Jos sinulla on huopapalaloista ommeltu hattu, jossa saumoja niin silloin kannattaa kysyä suoraan hatun valmistajalta – saumalangat usein ovat polyesteriä eikä niillä ole likaa- tai hajua hylkivää ominaisuutta. 


Sivulla Hoito-ojeet löytyy tähän tarkempi vastaus.


🌿 Neu­la­huo­vu­tus­me­ne­tel­mä ei vahingoita villan kuituja lainkaan?
Huovutusneulassa on pieniä väkäsiä jotka ”avaa” villan suomun – märkähuovutuksessa tämä tapahtuu mekaanisesti käsin hieroessa lämpimän veden ja huovutussaippuan avulla. Kummassakin tapauksessa villan suomu avataan, jotta huopuminen on mahdollista.

Pesuohjeissa on maininta, että jokainen pesu heikentää villan ominaisuuksia – kyllä – mutta jos teollisesti neulahuovutettua valmistustapa verrataan niin märkähuovuttamalla, saadaan saumaton saunahattu – taso, eli teollisesti neulahuovutetut (käsin tämä on todella hidasta) huopapinnat joudutaan ompelemaan muodon saamiseksi ja näin ollen ei enää olekaan oikeanlainen saunahattu.

On myös ompelukoneita, joihin saa liitettyä huovutusneulan ja siten neula huovuttaa villaa. Tämäkin tapahtuu tasona, mutta palat voi liittää toisiinsa ompelukoneen ominaisuuksine mukaan, mutta käsin ainakin ”ahtaammat kohdat” neulahuovuttamalla, jolloin ei jää saumoja. Nämä ompelukoneella neulahuovutetut ovat sitten esim. käsin pestäessä herkempiä kutistumaan – tosin kun muistat että tuuletus on se paras hoito villalle.

Lisäksi kyllä neulahuovutettu villa on pestyä – kuinka moneen kertaan ja millä siihen en tiedä vastusta.


Pitääkö hiusten olla kuivat vai märät? (huovutettu saunahattu) Saunahattu suojaa niin kuivia kuin märkiäkin hiuksia. Oman tilanteesi mukaan. Jos sinulla on pitkät hiukset kiepauta ne saunahatun sisälle.  


Pitääkö saunahattu kastella? Ei. Joissain ohjeissa on tallaista ohjetta nähty. Mutta silloin häviää hyvät ominaisuudet. Saunahatun kastelulle on ollut joskus aikoja sitten perusteet, kun on valmistettu oljesta – märkä olki kestää paremmin kuin kuiva olki kuumuutta.

“Ei ole tyhmiä kysymyksiä”

- toteajaa ei tiedossa

Kysy rohkeasta sillä joku toinenkin voi miettiä samaa – mutta ei ole vain kysynyt.

Haluun jakaa tämän artikkelin
1617972517851_by%20itu%20itu-me.jpg

Saunahattu-Itu

Rakennuskoulutuksen saanut käsin huovutettuja, saunahattuja keväästä 2013 - ajatuksella ja käyttöominaisuudet huomioiden - saunahattu.infon tekijä

sau­na­hat­tu.info

info@saunahattu.info


Copyright © saunahattu.info 2021