Sau­na­ha­tun hoito-ohje

"Tuuleta, tuuleta ja tuuleta - näin helppoa se on, kun sinulla on sumaon huo­vu­tet­tu sau­na­hat­tu"

Hoito-ohjeet tii­vis­tet­ty­nä:


1. Tuuleta
2. Tuuleta
3. Tuuleta
4. Lumipesu
5. Hel­lä­va­rai­nen käsinpesu
6. Huo­vu­tet­tua sau­na­hat­tua ei koskaan konepesua.

1617965789352_5.%20Kuva%20Tuula%20heino-Kyll%C3%B6nen%20Luum%C3%A4ki%202015-04-15-me.jpg

Lampaan- ja alpakan villan ominaisuuksiin kuuluu ns. itsepuhdistavuus, eli pelkkä tuuletus riittää. Talvella voit laitaa ensin hatun mukautumaan lämpötilaan ja sitten "lumi pestä" ja tietenkin puhtaalla lumella. Älä heti lämpimästä heitä lumeen, silloin siihen tarttuu lumi ärhäkästi kiinni, ja sehän ei ole tarkoitus. Toki ääritilanteessa voi pesaista ihan kädenlämpöisellä runsaalla vedellä ja villanpesuun tarkoitetulla saippualla ja huuhdella huolellisesti, sitten kierää kuivaksi ja muotoilla märkänä päässään ja asettaa hatun kuivumaan, tämä saattaa kutistaa.


Mutta oikeasti tuuleta ja käytä - se on vaan niin helppoa. Lisäksi säästyy luonto, kun ei "vaikka muiden pyykkien mukana menisikin" tarvitse pestä.


Jos kyseessä on jonkinlainen muu kuin saumaton ja huovutettu saunahattu niin noudata valmistajan ohjeita.

Entäpä savusaunassa nokeentunut saunahattu? Nokihan on omalla tavallaan haastava lika.

1. Anna saunahatun kuivua, jos kostea.
2. ”Kopauttele” ravista - tuuleta
3. Niksi-Pirkasta löytyi kuulemma toimivakin ohje – vanha tuttu – ei sukkahousut, vaan ”jeesusteippi”. Toiminta ajatus sama kuin vaikka koiran karvojen poisto vaatetuksesta.
4. Pehmeällä harjalla harjaus vinkataan myös siivous sivustolla.
5. Jos vielä tarvetta niin vedellä ja nestemäisillä pesuaineilla, joiden sopivuus on hyvä tarkistaa ennen käsittelyn aloitusta ns. ”täsmä” pesuna. Pesu tulee suorittaa loppuun, ettei jää turhia jälkiä.
6. Älä pese pyykinpesukoneessa, vaikka ”saunahattu” konepesun kestäisikin – siellä noki vain imeytyy tekstiilin kuituihin, ja saattaa myös tarttua muuhun pyykkiin.

sau­na­hat­tu.info

info@saunahattu.info


Copyright © saunahattu.info 2021